Národní úložiště šedé literatury Nalezeno 5 záznamů.  Hledání trvalo 0.02 vteřin. 
Zastoupení biologicky aktivních látek v semenech révy vinné (Vitis vinifera L.)
Horníčková, Štěpánka ; Hejtmánková, Alena (vedoucí práce) ; Vlastimil, Vlastimil (oponent)
Semena 41 bílých a 22 modrých odrůd hroznů révy vinné, jako vedlejší produkt při výrobě vína, pěstovaných v šesti různých vinařských oblastech byly analyzovány spektrofotometricky na obsah celkových polyfenolů (TP) a fosforu (P). Celkový obsah tokolů (TC) včetně jejich jednotlivých forem byl analyzován metodou HPLC-FLD a vybrané kovy (Ca, Mg, Na, K, Fe, Zn, Cu, Mn) metodou AAS. Obsah TP a TC v semenech révy vinné byl ovlivněn především odrůdou, zatímco hladiny stopových prvků (Cu, Mn, Zn) a obsahy P a K oblastí pěstování vinné révy. Nejvyšší hladiny TC a TP byly nalezeny v semenech bílých odrůd. Odrůda hroznů révy vinné měla také významný vliv na obsah gama-tokotrienolu, barva odrůdy ovlivňovala obsah alfa-tokotrienolu. Semena révy vinné pěstované v České vinařské oblasti obsahovala vyšší koncentrace makroelementů s výjimkou P, avšak nebyly nalezeny žádné významné rozdíly mezi lokalitami pěstování. Rok sklizně měl významný vliv na obsah TP, Fe a Cu. Výsledky potvrdily značný potenciál semen révy vinné, vedlejšího produktu v procesu vinifikace, jako cenný zdroj látek s vysokou přidanou výživově prospěšnou hodnotou, antioxidantů polyfenolů a tokolů a současně makroelementů a stopových prvků, pro použití jako aditiva do krmiv pro hospodářská zvířata.
Chladová odolnost hmyzu a sezónní změny ve složení sterolů a tokoferolů
URBAN, Tomáš
Předkládaná práce se zabývala zkoumáním chladové odolnosti u hmyzu (Pyrrhocoris apterus), zvláště pak kvalitativním a kvantitativním složením a sezónními změnami v obsahu sterolů a tokoferolů v membránách. To zahrnovalo sběr jedinců, extrakci tkání, separaci, připravu vzorků a jejich analýzu. Podařilo se detekovat tři různé steroly (živočišný cholesterol, rostlinný kampesterol a sitosterol). Dále byly zjištěny izomery ?-tokoferolu a ?-tokoferolu. Obsah cholesterolu byl v rozmezí 0,2 - 0,8 molárních %, u fytosterolů bylo rozmezí 1,2 ? 15,2 molárních % a u tokoferolů bylo rozmezí 0,1 ? 31,3 molárních %. Nakonec bylo vyhodnoceno sezónní kolísání sterolů a tokoferolů s minimem v létě a s maximem v zimě.

Chcete být upozorněni, pokud se objeví nové záznamy odpovídající tomuto dotazu?
Přihlásit se k odběru RSS.